Publikálva: Szerző: Kategória: Blog Címke: .

A fűtésrendszer megfelelő karbantartása az alapja annak, hogy hosszú távon, hatékonyan, a legkedvezőbb költséggel szolgáljon minket.

A távfűtéses, vagy egyedi fűtéses rendszer leggyakoribb hibája a „levegősödés”. Ennek oka, hogy a csövekben illetve a radiátorban levegő keletkezik, mivel valahol – ha csekély mértékben is – de szivárog a víz a rendszerből.

futesszereles-radiator-legtelenites

Ha hideg a radiátor felülete valahol, ha nem melegszik egységesen a felülete, vagy kattogó, bugyogó hangot ad, valószínűleg

légteleníteni kell a fűtésrendszert. Ezt kis ügyességgel mi magunk is elvégezhetjük, amennyiben van légtelenítő a radiátoron.

A szelep megnyitásával kiengedhetjük a felesleges levegőt. Addig hagyjuk, amíg a víz megjelenik. A cirkó vagy kazánfűtéses rendszert légtelenítés után fel kell tölteni a megfelelő nyomás értékre.

A fűtésszerelés megelőzésére a fűtésrendszert mindenképpen ajánlott évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni, karbantartatni.

A gázkészülék karbantartása, a szelepek ellenőrzése nem csak biztonságos üzemelést biztosít, de a rendszer is hatékonyabban működik, így kevesebb energiát használ!

A régebbi rendszereket ötévente érdemes átmosatni, így a rozsda, vízkő és egyéb lerakódások kiürülnek a csövekből, radiátorokból. Ehhez a folyamathoz a vegyszeres öblítő szivattyúval történő átmosás a leghatékonyabb, és nem mellesleg a radiátorokat sem kell leszerelni, elég mindössze a kazánnál egy kötést megbontani, ide csatlakoztatható az öblítő szivattyú.

Ma már léteznek olyan vegyszerek, melyek finom tömítőanyagot tartalmaznak, így az átmosás után tömíthetjük a kisebb szivárgásokat a nem, vagy nehezen hozzáférhető helyeken.

A fűtésszerelés nem csak javítást, készülékcserét, beüzemelést jelent, hanem a szakember a már meglévő fűtésrendszerek optimális működésének feltételeit is segít biztosítani. Sokat spórolhat, ha ezeket a szolgáltatásokat igénybe veszi, még mielőtt meghibásodik valamelyik készülék.

 

A gázenergia felhasználású fűtésrendszerek közkedveltek,  több fajtája van. A legnépszerűbb a radiátoros fűtés. A második leggyakoribb a padlófűtés, de a kettő kombinációja a leghatékonyabb, legpraktikusabb.  Viszonylag ritka a falfűtés, és a mennyezetfűtés, mindkettő a padlófűtés elvén működik, de ezeket csak különleges igények kielégítésére használják.

Ha szakembert keres, várjuk hívását: